Firstly aku beli kulit lasagna segera....
Bahan2 untuk inti daging:
1. 1 tin sos prego tradisi (tin merah)
2. Cendawan butang dalam tin- ambil dalam 4 biji dan cincang halus
3. Daging cincang 400 gram
4. Serbuk black pepper, serbuk oregano dan jika ada Italian herbs
5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di cincang halus
6. Keju mozzarella
7. Keju parmesan
8. Sos cili 2 sudu besar
9. Garam secukup rasa
10.Minyak zaitun untuk menumis ( guna minyak masak pun x pa)
1. 1 tin sos prego tradisi (tin merah)
2. Cendawan butang dalam tin- ambil dalam 4 biji dan cincang halus
3. Daging cincang 400 gram
4. Serbuk black pepper, serbuk oregano dan jika ada Italian herbs
5. Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di cincang halus
6. Keju mozzarella
7. Keju parmesan
8. Sos cili 2 sudu besar
9. Garam secukup rasa
10.Minyak zaitun untuk menumis ( guna minyak masak pun x pa)
1. 4
sudu besar butter
2. 4 keping keju slice
3. 500ml susu full krim/fresh/lowfat
4. 3
sudu besar tepung gandum
5. garam secukup rasa
Cara Membuat inti Daging :
Masukkan 5 sudu besar minyak zaitun
Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan bawang kuning.
Bila bawang kuning dah layu, masukkan pula daging cincang.
Gaulkan hingga daging berubah warna dan tiada kemerahan.
Kemudian masukkan semua sos prego.
Masukkan sedikit air dalam tinnya untuk membersihkan sisa2 yang tertinggal dan curahkan air tersebut ke dalam kuali tadi.
Gaul sebati dan masukkan garam secukup rasa.
Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan bawang kuning.
Bila bawang kuning dah layu, masukkan pula daging cincang.
Gaulkan hingga daging berubah warna dan tiada kemerahan.
Kemudian masukkan semua sos prego.
Masukkan sedikit air dalam tinnya untuk membersihkan sisa2 yang tertinggal dan curahkan air tersebut ke dalam kuali tadi.
Gaul sebati dan masukkan garam secukup rasa.
Masukkan serbuk oregano dan Italian herbs
Masukkan cendawan butang dan sos cili
Tabur serbuk black pepper.
Gaul sebati dan tutup api.
*Sambil tu panaskan oven dengan suhu 180.
Gaul sebati dan tutup api.
*Sambil tu panaskan oven dengan suhu 180.
Cara membuat sos putih:
Cairkan butter dan guna api kecil.
Masukkan tepung gandum dan gaul sebati.
Masukkan susu . Sentiasa kacau perlahan.
Masukkan keju dan kacau sehingga keju cair dan sebati.
Masukkan garam secukup rasa. Kacau sampai likat sikit dan tutup api.
Cara Melapis
Lasagna :
Didihkan air. Setelah didih, padamkan api dan celurkan satu demi satu keping kulit lasagna.
Jangan masuk banyak sekali gus, nanti melekat. Angkat guna sudip ye, takut ia patah.
Tujuan celur ni nak bagi kulit tu lembut sikit.
Didihkan air. Setelah didih, padamkan api dan celurkan satu demi satu keping kulit lasagna.
Jangan masuk banyak sekali gus, nanti melekat. Angkat guna sudip ye, takut ia patah.
Tujuan celur ni nak bagi kulit tu lembut sikit.
Griskan loyang atau baking dish dengan sedikit butter.
Susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang.
Ratakan inti daging di atasnya.
Tuangkan sos putih sampai hilang pandangan inti daging tu..
Susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang.
Ratakan inti daging di atasnya.
Tuangkan sos putih sampai hilang pandangan inti daging tu..
Taburkan
cheese parmesan dan mozarella
Ulang
balik cara yg sama, jangan melebihi 3 layer. Takut tak masak pulak nanti.
Yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabor.
Yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabor.
Masukkan
dlm oven.. Pastikan oven telah panas ye. Selama 30-40 minit mengikut saiz ur lasagna. Kejunya menjadi perang tanda lasagna telah masak.
*Lasagna sedap di makan panas tapi kalau nak potong cantik, pastikan ia sejuk sedikit baru potong ye... saya x sempat ambil gambar setelah dipotong kerana semua tak sabra nak makan,,, yum yum,,, sgt sedap dan puas hati kerana dapat buat sendiri...
*Lasagna sedap di makan panas tapi kalau nak potong cantik, pastikan ia sejuk sedikit baru potong ye... saya x sempat ambil gambar setelah dipotong kerana semua tak sabra nak makan,,, yum yum,,, sgt sedap dan puas hati kerana dapat buat sendiri...
No comments:
Post a Comment