Tak kenal mee siput... ini bentuk nya...
Bahan2 nya: ( untuk 3 orang makan)
3 keeping mee siput
5 biji bawang merah ( ditumbuk)
2 sudu tomato paste
1 sudu cili kisar
2 keeping isi ayam di cincang
sedikit sayur (apa jenis sayur yang anda suka-selalunya kubis & sawi))
1/4 bawang besar
1/4 tomato buah
2 sudu kicap pekat
1 sudu tepung jagung dan bancuh dengan 1/2 cawan air
1/2 cawan air
3 sudu minyak untuk tumis
garam
serbuk perisa (jika perlu)
Caranya:
1. Rebus mee siput hingga mendidih- bila dah mendidih padam api segera takut ia meruap dan melimpah. Biarkan hingga lembut dan tapis.
2. Panaskan 3 sudu minyak untuk tumis.
3. Tumis bawang merah hingga naik bau.
4. Masukkan tomato paste hingga agak garing.
5. Masukkan cili kisar hingga agak garing
6. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam masak
7. Masukkan air biarkan mendidih
8. Masukkan kicap pekat
9. Masukkan garam dan bahan perasa.
10. Masukkan sayur, bawang & tomato
11. Masukkan bancuhan tepung jagung.
12. Bila tepung jagung dah sebati dengan kuah yang asal , ia akan jadi warna yang asal. Masukkan mee dan gaul sebati.
Dah siap!!! Hidangkan...
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment